Probabil că și tu, ca părinte, te confrunți cu momente
în care nu știi cum să stabilești limite clare, cum să faci față presiunii emoțiilor copilului tău, dar și a societății sau cum să îți sprijini copilul să crească autonom și echilibrat emoțional. Te înțeleg perfect și sunt aici să te ajut.


Programează o întâlnire gratuită și îți voi oferi ghidajul de care ai nevoie pentru a te simți mai sigur/ă pe tine și mai calm/ă în fața problemelor de zi cu zi.

Sunt creatoare de programe de dezvoltare a abilităților de viață pentru părinți și copii, specialist în Analiză Tranzacțională (parte din psihologie care studiază mecanismele psihologice prin care noi am devenit ceea ce suntem și prin care putem deveni cine ne dorim să fim), coach educațional și autoare de povești pentru copii.

Scopul meu este să mă bucur de o viață prosperă, liberă și să-i ajut pe PĂRINȚI să crească copii fericiți și fără traume, astfel încât aceștia să aibă rezultate bune la școală, să se bucure de relații semnificative și să se simtă bine în pielea lor, fără să devină rebeli sau să ajungă în depresie sau diferite dependențe.

Dar nu a fost întotdeauna așa...

Povestea mea

Eu sunt Adriana Zamfir, un om extraordinar (ca tine) în ciuda greșelilor și deciziilor neinspirate pe care le-am luat în viața mea, cu consecințe pe termen lung.

Singură la părinți, într-o familie modestă, am crescut cu strictul necesar și cheia de gât de la 6 ani, cu multe credințe limitative, cu multe lipsuri. Am cunoscut abuzul verbal, abuzul emoțional, uneori fizic, dar nu știam că sunt abuzuri. Când trăiești într-un anume fel, ca mulți alți copii cu care te joci, crezi că așa este normal, că așa este viața.

Totuși aceste abuzuri au creat traume, care, în timp au lucrat, erodând capacitatea de a ajunge la succes, crezând cu tărie că acesta nu este pentru mine.

Părinții mei voiau, teoretic, să fiu mai realizată decât ei, să-mi fie bine, au făcut mari sacrificii să o ducă mai bine decât au crescut ei, copii fiind. Au căutat să-mi ofere ce au putut ei mai bun, iar într-un fel au reușit. Credințele lor, însă, despre sine, despre lume, despre viață erau adânc însămânțate, le numeau principii de viață și aveau la bază supraviețuirea, mai ales în acele vremuri tulburi din perioada comunistă.

Eu am preluat credințele și comportamentele lor, ca fiind firești, normale și printre multe „înregistrări” se numără:

  • În viață nu te poți realiza decât cu datorii, cu sacrificii și băgându-ți pielea la saramură (credință limitativă);

  • Trebuie să-ți vezi lungul nasului, că nu ești ca ei (copiii de intelectuali), tu ești din neamul lui Șaibă (credință limitativă);

  • Viața este grea și dă cu tine de pământ, trebuie să înveți să lupți (credință limitativă);

  • Cine greșește plătește cu vârf și îndesat (așa era la ei la serviciu, la CFR, pe atunci);

  • Cu cât ajungi mai sus, cu atât te lovești mai tare când cazi de acolo etc.

Dar... printre principiile de viață se aflau și altele, diferite de cele enumerate mai sus, dintre care menționez:

  • Să fii independentă și pe picioarele tale, să nu depinzi de nimeni (credință sănătoasă);

  • Dacă ai carte, ai parte și nu vei pierde nopțile ca noi, la ture (credință sănătoasă);

  • Doamne-Doamne este întotdeauna cu tine și te protejează (stăteam mult singură și mă ajuta să știu că nu sunt singură);

  • Să cauți să ne depășești pe noi, să fii peste nivelul nostru;

  • Învață, că înveți pentru tine, ca să-ți fie bine etc.

Am trăit cumva confuză, pe de o parte trebuia să fiu CINEVA, adică să fiu independentă, să nu depind de nimeni, să am un job bun, pe de altă parte, eram „bătută în cap”, „nu eram bună de nimic” și „mă mâncau câinii” fără tata. Acestea sunt doar câteva exemple.

Deși inteligentă, de multe ori ezitam să iau atitudine, să mă implic, să îmi folosesc adevărata putere... Dacă făceam ceva greșit? Cine greșește plătește scump (limitare), iar viața mi-a dovedit-o de atâtea ori… conform credinței limitative am plătit scump și cu dobânzi mari și nu numai la bancă.

Eram sătulă de gândirea asta, de mediul în care asta era filosofia vieții.

Voiam să-mi cresc fiica diferit, dar cum?

Cum fără să-i fac rău vrând să fac bine?

Deși am făcut multe lucruri extraordinare cu ea, i-am dat mai departe niște credințe limitative, mai ales că am fost ajutată de părinții mei ca să o creștem, când noi eram la job.

Aplicam ceea ce citeam la vremea respectivă și cât îmi dădeam seama. Nu am știut cum să o ajut pe fiica mea să iasă din labirintul emoțiilor și de multe ori i-am minimizat ceea ce simțea. Mai mult, consideram că ea „nu este sclipitoare, ca alți copii, ci muncitoare”.

Era atât de încrezătoare în ea în primii ani!

A devenit destul de neîncrezătoare în ea după începerea școlii!

Ne place sau nu, credem sau nu, ca părinți suntem răspunzători de ceea ce sunt copiii noștri, iar ei ne oglindesc pe noi.

Mă enerva și încă mă enervează foarte tare felul în care ne creștem copiii, cum îi dresăm, metoda dresajului efectiv. Ia zăhărelu' dacă faci bine, ia nuielușa (sau alte pedepse) dacă nu faci bine.

Mă enerva că lucrurile stăteau așa, că așa se face, că așa se cresc copiii, că fetele trebuie să fie într-un fel, că băieții trebuie să fie în alt fel. Vedem doar în jurul nostru că nu este în regulă nici să fii prea permisiv, nici să fii prea autoritar.

Cine zice că așa trebuie să fie, mai ales când vezi atâta violență, abuzuri, agresivitate (chiar și pasivă)?

Mi se rupe inima când văd cum se rup relațiile dintre părinți și copii, când văd între ei jocuri de putere și de manipulare din care nimeni nu câștigă, dimpotrivă suferă ambele părți (victoria este o iluzie).

Fiind în dizarmonie cu mine, am ajuns la depresie - sentimentele de tristețe, de nefericire, de vinovăție, de iritabilitate sau de frustrare, indecizia, fixația asupra unor eșecuri din trecut etc. erau la mine ca la ele acasă.

Și într-o zi, cu intervenție de SUS, dar asta este o altă poveste, am spus STOP.

Hai să vedem, ce fac alți oameni care reușesc și cum gândesc ei?

Cum descopăr la ce sunt eu bună?

Ce las în urma mea?

Mă enerva credința aia cum că ești dator pe acest pământ să faci o casă, să plantezi un pom și să faci un copil.

Chiar așa?

Asta este tot ce poți face ca om și gata?

Păi Dumnezeu a pus „talanții” (talentele) în fiecare dintre noi, oare de ce?

Am început să studiez despre blocaje, credințe limitative, traume și așa am descoperit analiza tranzacțională, o abordare psihoterapeutică care m-a ajutat să înțeleg mai profund dinamica comportamentelor și să dezvolt un set de instrumente pentru transformare. Am învățat să recunosc și să eliberez credințele limitative, să navighez cu încredere prin haosul emoțiilor și să-mi construiesc o relație mai sănătoasă cu mine însămi.

A fost și depresia aia bună la ceva, bine că m-am trezit înainte să facă ravagii în viața mea, dar mai ales în viața fiicei mele.

Dăm mai departe „blestemul”, deci trebuie să avem mare grijă, cu precădere, grijă emoțională față de copiii noștri.

Copiii ne copiază, copiii înregistrează tot în primii ani din viață, copiii nu au puterea să filtreze, să analizeze, deci preiau ca adevăr absolut ce li se spune, ce li se face în primii ani.

De aceea vreau să ajut copiii, să știe și ei că pot ajunge la succes dacă cred în ei și dacă cineva crede în ei

De aceea vreau să ajut părinții să-și dea seama că pot să schimbe multe la ei, în ce fac, în ce spun și, implicit, se schimbă și la copii. Am văzut asta în propria familie.

Eu cred în mijloacele moderne de creștere a copiilor, am folosit mare parte dintre ele și văd în fiica mea, devenită adult, ceea ce am făcut bine și ceea ce ar fi trebuit să facem diferit.

Cred în metodele psihoterapeutice de Analiză Tranzacțională, cu precădere în modelul stărilor personalității PAC (Părinte-Adult-Copil), în scenariul de viață, triunghiul dramatic (eșecului).

Știu că te pot ajuta ca părinte, acum știi și tu asta. :)

Ar fi o adevărată tragedie să pierzi relația cu copilul tău când acesta va crește.

Ar fi dramatic ca al tău copil să ajungă în punctul în care să se confrunte cu dependențe majore, relații toxice/abuzive, chiar tulburări mintale.

Acum se poate să prevenim astfel de lucruri, prin CUNOAȘTERE, prin A LUCRA cu noi înșine.

Testimoniale - programe părinți

Testimoniale - programe pentru copii

Interviuri copii, participanți la programul S.U.P.E.R.M.I.N.D.

Interviu copii, participanți la programul
„15 diamante ale dezvoltării puterii interioare”

Certificări Diplome Competențe

Vizionează sesiuni de dezvoltare personală cu copiii

Te aștept alături de mine și în grupul de Facebook „Alături de părinți pentru copii”, pe Telegram în grupul „Alături de părinți pentru copii” , pe Instagram și pe canalul meu de Youtube. Fă clic pe iconițele de mai jos:

Acasă

Programe părinți

Programe copii

Cărți pentru copii

Evenimente și activități

Apariții media

Adriana Zamfir ©2024 Toate drepturile rezervate